
Miejsce na drugie śniadanie
Ważnym elementem nowoczesnych budynków uniwersyteckich jest bufet, który może być zlokalizowany w obrębie obiektu lub przylegać do niego. Bufet jest istotny, bo pozwala na spokojny odpoczynek i odnowienie zapasów energii.
Spożywanie drugiego śniadania podczas marszu z jednej sali wykładowej do drugiej nie jest dobrym rozwiązaniem. Jedząc „w biegu” trudno o chwilowy relaks i spokojną konsumpcję – a to właśnie te czynniki mają znaczący wpływ na samopoczucie studenta i jego motywację do nauki.
Budynek uczelni wyższej powinien być wyposażony przynajmniej w przestrzeń, w której znajduje się wystarczająca liczba miejsc siedzących, by w trakcie przerwy między zajęciami odpocząć mogło wielu studentów w tym samym czasie.
Bufet spełnia to wymaganie. Pełni również inną ważną funkcję – dostarcza pożywienie. Dodatkowe zajęcia lub brak czasu na przygotowanie śniadania sprawiają, że wielu studentów stawia na kupno gotowych posiłków. Gdy uczelnia nie dysponuje bufetem, studenci są zmuszeni do pośpiesznego opuszczania budynku w trakcie przerwy, co nie stwarza dobrych warunków do nauki.
Poza tym bufet pełni ważną rolę społeczną. Studenci odpoczywają grupową, co ułatwia nawiązywanie relacji interpersonalnych. Sytuacja taka sprzyja zarówno odstresowaniu, jak i wymianie wiedzy oraz poglądów.